آشنایی با انواع مواد مخدر اصلی و تاثیرات مخرب مصرف آنها
۱۰. هروئین
ماده مخدر هروئین
هروئین یک ماده افیونی است که مستقیماً از گیاه خشخاش بدست میآید. هروئین در ابتدا برای درمان کسانی که به مورفین اعتیاد داشتند تولید شد، اما بعد از مدتی خود به بلایی هولناکتر تبدیل گردید.
بعد از عبور از موانع خونی-مغزی، که مدت کوتاهی پس از ورود هروئین به جریان خون رخ میدهد، این ماده مخدر به مورفین تبدیل شده که واکنشهای هورمون اندروفین را تقلید میکند و یک حس شادی و سرخوشی در فرد به وجود میآورد؛ حس سرخوشی و نشئگی حاصل از مصرف هروئین به ارگاسم در درون شکم تشبیه شده است. یکی از معمولترین روشهای مصرف هروئین از طریق تزریق درون وریدی است.
۹. کوکائین
ماده مخدر کوکائین
کوکائین یک آلکالوئید کریستالی است که از برگهای درخت کوکا بدست میآید. این ماده مخدر هم تحریک کننده سیستم عصبی مرکزی و هم سرکوب کننده اشتهاست که باعث افزایش احساس نئشگی و شادی و البته داشتن انرژی فراوان میشود. بدین ترتیب کوکائین بیشتر به صورت تفننی برای دستیابی به چنین حسی از سرخوشی مصرف میشود. با توجه به تحریک شدید سیستم اعصاب مرکزی، اثرات مصرف کوکائین میتواند بین ۲۰ دقیقه تا چند ساعت باقی بماند که بسته به مقدار مصرف شده، میزان خلوص و روش مصرف متفاوت خواهد بود.
از اولین نشانههای اثرگذاری کوکائین میتوان به بیشفعالی، بیقراری، افزایش فشار خون، افزایش ضربان قلب و حالت نشئگی و توهم رویاگونه است. بعضی اوقات بدنبال این حس نشئگی و سرخوشی یک حالت ناخوشایند و شبه افسردگی میآید که با احساس خماری و کشش برای مصرف مجدد همراه است. همچنین لذت و شهوت جنسی نیز در اثر مصرف کوکائین افزایش مییابد. از عوارض جانبی مصرف کوکائین میتوان به منقبض شدن عضلات و لرزش، پارانویا و عدم تعادل فیزیکی اشاره کرد که با مصرف مداوم بیشتر و بیشتر میشود.
۸. متامفتامین
ماده مخدر متامفتامین
متافتامین که معمولاً با نام مت یا یخ یا شیشه نیز شناخته میشود یک محرک روانی و یک ماده مخدر محرک دستگاه سمپاتیک است که پس از ورود به مغز باعث ترشح مداوم اپینفرین، دوپامین و سروتونین میشود. از آنجایی که متامفتامین باعث تحریک مسیرهای جایزه مزولیمبیک مغز میشود، نشئگی و هیجان بالایی را در پی دارد که آن را مستعد سوء مصرف و اعتیاد مینماید.
تحت تاثیر مصرف این ماده مخدر، ممکن است مصرف کننده به انجام کارهای تکراری مانند تمیز کردن، شستن دست، باز کردن اشیاء و بستن دوباره آنها در یک پروسه تکراری و مداوم بزند. تلاش برای ترک کردن این ماده مخدر یا خماری با خواب بیش از حد، نشانههای شبه افسردگی، غذا خوردن زیاد و غیرعادی همراه است که با اضطراب و کشش فراوان برای مصرف دوباره توأمان میشود.
۷. کرک کوکائین
ماده مخدر کرک کوکائین
کرک کوکائین که معمولاً با نام کرک یا کراک شناخته میشود در اوایل دهه ۱۹۸۰ تولید و رواج یافت. به خاطر خطرات ناشی از استفاده از اتر برای تولید کوکائین خالص برای تولید کنندگان، برخی از این افراد شروع به حذف مرحله جدا کردن رسوب پایه از ترکیب آمونیاکی کردند که معمولاً با حذف کردن مرحله فیلتر کردن نیز همراه میشد.
اکنون اغلب از جوش شیرین به عنوان یک پایه به جای آمونیاک استفاده میشود تا بو و سمیت آن کاهش یابد هر چند از هر پایه ضعیفی میتوان برای تولید کراک استفاده کرد.
۶. ال اس دی
ماده مخدر ال اس دی
لیزرجیک اسید دی اتیلامید، ال اس دی یا اسید یک ماده مخدر روانگردان نیمه مصنوعی و نیمه ترکیبی از خانواده تریپتامین است. ال اس دی که شناخته شده ترین ماده عضو خانواده روانگردانهاست بیشتر به عنوان یک ماده مخدر تفننی، برای تجربه حالات رویایی و شبهعرفانی و به عنوان یک ماده مکمل برای انواع تمرینات روحانی مانند مدیتیشن و روشهای غیرمعمول و غیرقانونی تعالی روحی مصرف میشود.
عوارض روانی ال اس دی که از آنها با عنوان «سفر» یاد میشود از فردی به فرد دیگر متفاوت است و به فاکتورهایی مانند تجربه قبلی مصرف، حالت ذهنی و محیط اطراف و همچنین میزان و قدرت دوز وابسته است. همچنین تجربیات از سفری به سفر دیگر و در طول یک سفر واحد نیز متفاوت خواهد بود. با این وجود، حتی یک سفر نیز میتواند تاثیرات روحی-عاطفی دراز مدتی داشته باشد به طوری که بسیاری از مصرف کنندگان آن گفتهاند که با مصرف آن، تغییرات فاحشی در شخصیت و دیدگاه آنها به زندگی روی داده است.
۵. اکستازی
ماده مخدر اکستازی
اکستازی یک ماده روانگردان انتاکتوژن است خانواده فنتیلامین است که تاثیری کمتر بصری داشته، اما قدرت تحریک آن بسیار بیشتر از دیگر انواع مواد مخدر روانگردان است. این ماده مخدر نیز بیشتر به صورت تفننی مصرف شده و بیشتر در مهمانیها مورد استفاده قرار میگیرد. اصلیترین تاثیرات و عوارض مصرف اکستازی عبارتند از؛ افزایش قابل توجه قدرت حواس، احساس باز بودن و اشتیاق نسبت به همه چیز، نشئگی و سرخوشی رویاگونه، همدردی نسبت به اطرافیان، عشق، شادی، خودآگاهی شدید، احساس شفافیت ذهنی و علاقه شدید به موسیقی و حرکات موزون.
در برخی مصرف کنندگان نیز قدت لامسه بسیار قوی شده و بدین ترتیب تماس بدنی و جسمی با دیگران بسیار لذتبخش میشود. از دیگر عوارض این ماده مخدر میتوان به قفل شدن فک و افزایش ضربان قلب اشاره کرد.
۴. تریاک
ماده مخدر تریاک
تریاک یک ماده اعتیادآور و افیونی رزینی است که از شیرابه تولید شده در اثر خراش دادن مخروط دانه نارس گیاه خشخاش بدست میآید. این شیرابه حاوی ۱۶ درصد مورفین بوده و به عنوان یک افیون الکالوئیدی اغلب برای تولید هروئین به کار گرفته میشود.
تریاک به تدریج جای خود را به انواعی از افیونهای بسیار خالصتر، نیمه صنعتی و صنعتی (شیمیایی) و البته داروهای بیحسی و بیهوشی با قدرت بیشتر داد. این تغییر در سال ۱۸۱۷ رخ داد، سالی که فریدریش ویلهلم آدام سرتورنر گزارش داد که توانسته مورفین خالص را از تریاک و پس از ۱۳ سال تحقیق و آزمایش فاجعهبار روی خود و سه پسربچه دیگر جدا کند.
۳. ماریجوآنا
ماده مخدر ماریجوآنا
حشیش (شاهدانه) که با نام ماریجوآنا در شکل گیاهیاش شناخته میشود، یک ماده مخدر روانگردان است که از گیاه شاهدانه بدست میآید. انسانها از زمان پیش از تاریخ نیز از این گیاه استفاده کردهاند، اما در قرن بیستم استفاده از این ماده روانگردان به شکل تفننی، یا در مراسمات مذهبی و عرفانی و یا حتی برای مصارف پزشکی و درمانی افزایش یافت.
بر اساس برآوردها، حدود ۴ درصد از رده سنی بزرگسال جهان دستکم سالی یکبار ماریجوآنا یا دیگر مشتقات شاهدانه را مصرف میکنند. این ماده مخدر هنگام مصرف به شکل سیگاری یا خوردن اثرات روانگردان و فیزیولوژِیکی موثری دارد. برای داشتن اثرات روانگردان، کمترین میزان مصرف باید ۱۰ میکروگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن باشد. در صورت نشئگی، هر مصرف کننده تجربهای متفاوت در این زمینه خواهد داشت که به فاکتورهایی مانند قدرت ماده، دوز، ترکیب شیمیایی، شیوه مصرف و شرایط و فضا هنگام مصرف وابسته است.
۲. قارچهای توهمزا
قارچهای توهمزا
قارچهای توهمزا نوعی قارچ هستند که دارای ترکیبات روانگردان سیلوسیبین و سیلوسین و گاهی دیگر روانگردانهای تریپتامین هستند. نامهای زیادی برای قارچهای توهمزا وجود دارد که از آن میان قارچهای جادویی بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.
وقتی که ماده موثره سیلوسیبین از طریق سیستم گوارش وارد بدن شود، پیوندهای آن شکسته شده و به سیلوسین تبدیل میشود که اثرات توهمی دارد. اثرات مصرف قارچ حاوی سیلوسیبین حدود ۳ تا ۷ ساعت تداوم داشته که به دوز، روش آماده شدن و متابولیسم داخلی بدن فرد بستگی دارد. این تجربه شبه نشئگی بیشتر داخلی بوده و با افزایش قدرت بصری و شنوایی همراه است. هنگام خوردن این قارچها میتوان رویاها و توهماتی را تجربه کرد که میتواند خوشایند و هیجانانگیز یا ناراحت کننده باشد. در مواردی نیز حتی با مصرف مقادیر فراوان هیچ اثر روانگردانی دیده نمیشود.
۱. پی سی پی
ماده مخدر پی سی پی
پی سی پی یا فنسیکلیداین یک ماده مخدر تجزیه کننده روانی است که به عنوان یک داروی بیحس کننده و بیهوشی مورد استفاده قرار میگیرد، اثرات توهمزا داشته و به عنوان یک داروی مخدر اعصاب شناخته میشود. اگر چه به طور عمومی از آن با عنوان غبار فرشته یاد میود، اما با نامهای بسیار دیگری نیز مورد خطاب قرار میگیرد. اگر چه اثرات اصلی روانگردان این ماده تنها چند ساعت به طول میانجامد، اما پاک شدن بدن به طور کلی از آن مدت بسیار زیادی به طول میانجامد که میتواند تا هفتهها طول بکشد.
این ماده مخدر به طور عمده در ایالات متحده و به عنوان تفنن توسط مصرف کنندگان مواد مخدر مورد استفاده قرار گرفته و تولید آن غیرقانونی است. پی سی پی به دو شکل پودر و مایع تولید شده و ترکیب پایه آن در اتر حل میشود. با این وجود پی سی پی را به شکل پودر روی برگههای گیاهانی مانند شاهدانه، نعناع یا زنجبیل پاشیده و دود میکنند. تاثیر این ماده مخدر بر روی سیستم عصبی بوده که با توهم، ایدههای توهمی، هذیانگویی و افکار پریشان در فاز روحی و روانی، عدم تعادل، از دست دادن تمرکز بر روی حرکات بدن، حرکات غیرارادی چشم و مردمک در فاز حرکتی و ضربات شدید قلب و تغییر دمای بدن در فاز عصبی همراه است.
این ماده مخدر تاثیر زیادی بر رفتار و حالات روحی فرد داشته که از انزوا و دوری از دیگران تا جنب و جوش فراوان متفاوت است.
مراحل اعتیاد
آشنایی: در این مرحله فرد از راههای مختلف (مثلاً از طریق دوستان خود) با مواد مخدر و نحوه استعمال آن آشنا میشود.
شک و تردید: در این مرحله، فرد سعی میکند با میل خود مبارزه کند.
اعتیاد واقعی: در این مرحله فرد دچار اعتیاد میشود و برای رسیدن به حالت نشئگی، هر بار بر میزان مصرف خود میافزاید.
سیکل باطل اعتیاد
مصرف مواد
احساس گناه و پشیمانی
تحریک روانی
هوس مواد
برگشت به عادت
معتادان مزمن
هرکسی که مواد مصرف میکند معتاد محسوب نمیشود. کسانی که مواد مصرف میکنند به سه دسته تقسیم میشوند اما درمیان آنها تنها معتادان مزمن هستند که به بیماری اعتیاد مبتلا میشوند.
مصرفکنندهٔ تفننی
هرچند وقت یکبار برای تفریح و در مواقع و مناسبتهای خاص مواد مخدر مصرف میکند.احساس سرخوشی میکند و بیش از حد مصرف نمیکند – واکنش عادی نسبت به مواد دارد.
مصرفکنندهٔ شدید
برای کمک به تحمل استرس و فشار زندگی مواد مصرف میکند.
به خاطر فرار از احساسات دردناک مواد مصرف میکند.
میزان مصرف خود را به تدریج افزایش داده و در نتیجه مقاومت بدن آنها در مقابل مواد بیشتر میشود.
وقتی مواد در دسترس قرار ندارد احساس بیقراری میکند.
آغاز تجربه در روند بد شدن حال جسمی و روانی.
آغاز روند بی سر و سامانی وضعیت تحصیلی یا شغلی.
آغاز روند از دست دادن علاقه به لذتهای ساده.
آغاز گرایش به گوشهگیری و انزوا.
مصرفکننده شدید به محض داشتن دلیل کافی برای دست کشیدن و ترک مواد مخدر، قدرت آن را دارد که مصرف مواد را کنترل یا ترک کند.
مصرفکننده شدید میتواند به مصرفکننده تفننی یا معتاد واقعی تبدیل شود.
معتادان مزمن
معتادان مزمن هرگز نمیتواند به حالت مصرفکنندهٔ تفننی یا شدید بازگردد.
معتادان از مصرف مواد مخدر به شدت احساس لذت و آرامش میکنند.
مغز به مصرف مواد عادت کرده و برای اینکه بهطور عادی فعالیت کند به مواد مخدر وابسته میشود.
ساختار و سیستم ارتباط مغز حالت غیرعادی پیدا میکند.
از دست دادن سلامت عقل و رفتارهای عصبی و خشن.
با وجود عواقب ناگوار، قادر به ترک کردن مواد مخدر نیست – این حالت آلرژی نامیده میشود.
مغز بیش از پیش به مواد مخدر نیاز پیدا میکند – چنین حالتی را پدیده ویار مینامند.
برای اینکه احساس لذت قبلی را به دست آورد باید همواره مقدار بیشتری مواد مخدر مصرف کند – مقاومت بدن افزایش پیدا میکند.
نادیده گرفتن و بیتوجهی به خود و دیگران.
از دست دادن ارتباط با دوستان، خانواده و جامعه.
ناتوانی در انجام کار و فعالیتهای عادی.
دچار مشکلات قانونی شدن.
بیماری اعتیاد شکل گرفته و حالت پیشرفته پیدا کرده است.
برای فعالیت عادی روزمره به مواد مخدر نیاز دارد.
مواد مخدر در مقایسه با دیگر مسائل در اولویت قرار میگیرد.
بی علاقه شدن به زندگی و افتادن به فکر خودکشی.
خماری کشیدن در زمانی که مواد مورد نیاز بدن کمتر از حد معمول به آن داده شده یا کاملاً قطع شود.
تلاش پی در پی اما بیهوده برای ترک اعتیاد.
بی سر و سامانی و غیرقابل اداره شدن زندگی.
ناامیدی و ناتوانی کامل
زیانهای جانبی اعتیاد به مواد مخدر
اعتیاد به مواد مخدر افزون بر زیانهایی که بهطور مستقیم برای مصرفکنندهٔ آن دارد و هیچ فایده و سودی برای استفادهٔ آن تأیید نشده است، یکی از عوامل اصلی گسترش بیماریهایی چون ایدز و هپاتیت میباشد و همچنین زیانهای اجتماعی و اقتصادی درخوری برای جامعه دارد که از آن میان میتوان به از بین بردن بخشی از نیرو و مغز فعال جامعه اشاره کرد. از جمله مهمترین آسیبهایی که مصرف مواد مخدر بر سلامتی فرد دارد کاهش قوای جنسی در بلند مدت است. اگرچه برخی از مواد مخدر در لحظه باعث افزایش میل جنسی و برانگیختگی میشوند، ولی اکثر آنها در طولانی مدت قوای جنسی را کاهش میدهند. برای مثال مصرف متادون سبب کاهش و از بین رفتن میل جنسی، اختلال نعوظ و اختلال در انزال میگردند. حدود ۷۵ درصد از معتادان به متادون، از کاهش یا از بین رفتن میل جنسی شکایت دارند. حدود ۷۰ درصد دارای مشکل در برانگیختگی جنسی و ۶۰ درصد دارای مشکل در رسیدن به ارضاء جنسی هستند. .”
به تازگی، برخی با مدلسازی اعتیاد با به کارگیری دانش اقتصاد نشان دادهاند که درآمد و مصرف امروز مواد مخدر به چه میزان بر تقاضای مواد مخدر در آینده تأثیر خواهد گذاشت.
برچسب: ،